Интернет

Руските хакери ја користат инфраструктурата на Гугл за да хакираат Гмаил корисници

Успешноста на методот со кој се нападнати околу 200 корисници на Гмаил, меѓу кои и новинари, активисти, луѓе поврзани со украинската армија и сл, во најголем дел зависи од корисникот што е нападнат, без чиј клик ниту еден напад не може да биде успешен. Секако и самите напади се совршено осмислени. Повеќе

Како лајкот го упропасти интернетот

Ако немаш агенција што на Фејсбук има едно трло луѓе кои ги префрла од еден клиент кај друг или ако немаш пари директно да му платиш на Фејсбук, тогаш "енгејџмент" е мантрата што ќе ја слушаш на секој состанок со маркетинг агенција или некој од овие што работат со социјални медиуми. Баш овој "енгејџмент" (активност?) успева да го извади најлошото од онлајн медиумите. Повеќе

Ќе ги умрат родителите за лајк

„Може ли да добијам лајк, татко ми умре“ и слични исповеди меѓу детските коментари на интернет.  Повеќе

Во осамениот свет на троловите
Чемер и јад на „најсилните“

Норвежанец ја добил истата желба што понекогаш и нам ни доаѓа, да ги најдеме и лично да ги запознаеме оние ликови што трујат по коментари со својата злоба, незнаење и неуморна глупост. Што луѓе се тие, мечка ли ги растела, од која пештера се симнале на Фејсбук.... такви, елементарни прашања да им се постават. Ама, што ти е Норвежанец, во една таква мисија тргнал со камера. Ние ќе им тропневме со безбол-палка и пар електроди. Повеќе

Амазон и пола интернет паднаа заради печатна грешка

На почетокот од неделава интернетот беше на пола душа откако серверите на кои е сместен добар дел од светската мрежа, едноставно исчезнаа. Повеќе

Квалификации за коментирање по портали

Рамбо Амадеус дури и за општата изборна демократија предлагаше да се воведе некој базичен тест за интелигенција, за некако да бидеш посигурен дека оние што ти гласаат пратеници и влада имаат појма што прават. Исто е и со онлaјн коментирањето, само што, за среќа, тоа е полесно да се спроведе. Инаку, под нашиве текстови ќе требаше да читате типови како Никола Наумовски. Повеќе

Кој сè падна заедно со Амазон

Веб-хостингот на Амазон (најрадикално можно упростување на функцијата на сервисот) синоќа не беше достапен повеќе од 5 часа, и со себе повлече во мрак голем број масовно користени сајтови и сервиси. Повеќе

Скролање до раб на лудило

Американската психолошка асоцијација дефинира една нова категорија "пациенти" кои ги нарекува "постојани проверувачи" (на пример на семафор вадиш мобилен за да провериш Твитер, или во редица на каса проверуваш меил), и проблемот со ова однесување е што во најголем број случаи му штети на вашето ментално здравје. Повеќе

Политичка катастрофа, скица за уништување на новинарството, аргумент за растурање на Фејсбук
Реакциите на меморандумот на Зукерберг

Фелдман во Њујорк магазин напиша дека Зукерберг дал аргумент за растурање на Фејсбук, Атлантик постот на Зукерберг го доживува како скица за уништување на новинарството, а за Арстехника манифестот е политичка катастрофа. Повеќе

Зукерберг (не сакајќи) даде одличен аргумент за растурање на Фејсбук

Никој не може да му го прости на Фејсбук проблемот со вестите, ниту оние што ги објавуваат (како да се борат против лажните вести), ниту оние што ги читаат (како да се борат против лажните вести). Дополнителната критика (и паника) е дека Фејсбук стана една од двете најмоќни мрежи на планетава за дистрибуција на вести и информации. Повеќе