Свет

Африкански самит без Африканци

Аамит за Африка одржан во САД минал без ниту еден делегат од Африка. На сите што се пријавиле за учество на самитот од тој континент, САД одбиле да им дадат визи. Повеќе

Зошто Шведска го врати задолжителното служење војска

Пред само седум години Шведска го укина воениот рок, ама откако се случија "безбедносни промени во соседството", реакцијата на Шведска во опкружување како на Шведска е дека сепак редовното служење војска е фина заштита од промените во околината. Повеќе

Ле Пен: Франција не се бурки на плажа, Франција е Брижит Бардо

Десничарската кандидатка за претседател на Франција беше на 60 минути кај Андерсон Купер. Најчесто за наслов го издвојуваат нејзиното прогласување војна со дивјачкиот глобализам. Пар други поенти. Повеќе

Трамп нема пари ни за парапетче кон Мексико

Доналд Трамп ветуваше дека ѕидот кон Мексико кој ќе ги спречи илегалните мигранти да влегуваат во САД ќе го гради не само брзо туку и од „постоечките средства кои стојат на располагање“. Сега открива дека на располагање му стојат само 20 милиони долари. Повеќе

Случајот на советскиот граѓанин заглавен во 2017

Василиј Бабина на 22 години влегува во затвор заради провала, кражба и убиство. Од затвор излегува на 58 години. Во затвор влегува како граѓанин на СССР, така и излегува само што во меѓувреме неговата држава станува Русија, а тој останува граѓанин на СССР. Повеќе

Кој беше човеков што одржа претседателски говор пред Конгресот?

Атлантик пишува "Трамп го смени тонот", Вашингтон пост и Л.А. тајмс го забележуваат истото околу тонот, Бизнис инсајдер пишува дека Трамп го има својот прв претседателски момент. Повеќе

Американскиот милијардер што помогна Британија да излезе од ЕУ

Роберт Мерсер е хеџ-фонд менаџер во чие резиме меѓу другото стои и дека е пријател со Најџел Фараж, дека брегзит е делумно и негова заслуга, дека е еден од сопствениците не Бреитбарт, и дека минатата година беше донатор на кампањата на Доналд Трамп. Повеќе

Јонг-Нам отруен со најмоќниот нервен агенс познат на човештвото

Супстанцата со која е отруен Ким Јонг-Нам се води како VX нервен агенс (ethyl N-2-Diisopropylaminoethyl Methylphosphonothiolate), хемиско соединение кое О.Н. го класификува како оружје за масовно уништување. Повеќе

Трамп има потрошено повеќе време на голф, отколку на разузнавачки брифинзи

Иако од медиумската истоштеност изгледа како да трае колку прва третина од турско ропство, на 22-ри февруари се исполнија (само) 744 часа откако Трамп даде заклетва за претседател на САД. Вашингтон пост направи пресметка каде Трамп го потрошил времето во првиот месец. Повеќе

Битката против Трамп почнува со чистка на демократите?

Она што почна како кампања за претседателска кандидатура на Берни Сандерс, продолжи како борба на Сандерс и неговите симпатизери против Трамп. Прв чекор од планот, преземање на контролата на сопствената партија. Повеќе