Балкан

Јога на работ од провалијата

Не сме беспомошни и кога се чини дека сме. И има народ на кој му дошло до култура и поезија, и кога се мисли дека веќе го нема, порачува Матија Беќковиќ во разговорот за Блиц, откако на претставниците на манастирот Милентија им предаде прилог за негова обнова. Повеќе

Капитализмот ја увери работничката класа дека е средна класа

Работничката класа (во Хрватска) отиде во рајот и целосно исчезна од свеста на стотици илјади луѓе, кои погрешно мислат дека и припаѓаат на средната класа. Работништво не е само оној мал број вработени во индустријата, туку и големиот број невработени, неплатени или привремени работници во услужниот сектор, порачуваат два антрополози од Универзитетот во Загреб. Повеќе

Зошто би бранел човек обвинет за убиство?

Прашањето не е поставено како филозофска дилема, туку чисто професионално. Одговараат тројцата најпознати адвокати во Србија, кои досега создале прилично обемно портфолио на темата бранење луѓе обвинети за убиство. Повеќе

Словенија ја додаде водата како уставно право

Парламентот го изгласа амандманот според кој обилните резерви на чиста вода на земјата се "јавно добро управувано од државата" а не "пазарен производ". Со амандманот пристапот до вода станува основно човеково право, и таа повеќе не може да биде комерцијализирана (пакувана и продавана). Повеќе

Сириските бегалци што им плаќаат на шверцери за да ги вратат назад

Тоа што бегалците веќе не се "трендинг" не значи дека нешто е средено, туку само дека повеќе не пешачат по европските автопатишта па на никого не му прават незгодно. Во меѓувреме европските политики за бегалците, ретко кога успеваат, а ситуацијата во грчките кампови е толку лоша што Сиријците немаат друга опција освен да се вратат од кај што дошле. Повеќе

Србија и Трамп, драма во три чина

Политички магазин од Србија, притоа и еден од најчитаните, објавува ексклузивно интервју со Трамп, во кое републиканскиот кандидат се подава да исправи барем една од светските неправди нанесени на српскиот народ, и им се извинува за НАТО бомбардирањето од пред речиси две децении (да, толку пројде). Повеќе

Мрачната страна на успешната туристичка сезона
На Јадран

Тост од 6 евра, бубачка во пица, пијан келнер, жив помфрит, туристка што паднала од велосипед па полицијата и ја донела казната во болница, се само дел од инцидентите што Вечерњи ги наведува од годинешната туристичка сезона во Хрватска. Повеќе

Еврејската држава Албанија
Како сè можеше да биде поинаку

Во 1935 британски ционист новинар, Лео Елтон патува во Албанија со цел да ја разгледа можноста таму да биде воспоставена модерната еврејска држава. Повеќе

Кога Балканот им помагаше на работниците во Шведска
Историски перверзии

Насловот звучи како кромид или како некоја ретро сатира, но не е; навистина постоело време кога на просторите на поранешна Југославија се собирале донации за поддршка на обесправената и угнетена работничка класа во Шведска. Повеќе

Ако може Српска да прави референдум, зошто да не може и Војводина?

Првиот човек на Лигата на социјал демократи на Војводина, Ненад Чанак повикува жителите на покраината да се изјаснат на референдумското прашање "Дали граѓаните ја прифаќаат срамната одлука на Уставниот суд на Србија за укинување на статутот на Војводина и дека Нови Сад не може да биде наш главен град." Повеќе