Бизнис

Годината низ пари

- Кинеската потрошувачка на купување американски и европски компании во 2016 е поголема отколку во трите претходни години заедно. За 2016 сумата е 163 милијарди долари (88 во Западна Европа, 75 во САД). Повеќе

Како криминалците перат пари преку ресторани?

Еден од најпознатите ресторани во мексиканскиот туристички ресорт Пуерто Валарта, Мизу суши лаунџ, завршува на списокот од 5 компании со кои американското министерство за финансии им забранува на американските компании да работат. Она по што овој ресторан е различен од останатите перални е што тој е стварно успешен и стварно прави пари. Повеќе

Европа допрва ја чека мизерија

Пол Кругман, еден од главните економисти со кој се расправа цел свет, по хоби колумнист на Њујорк тајмс, по признанија добитник на Нобелова награда за економија, има крајно поделени чувства кон ЕУ и еврото, па иако се воодушевува на упорноста, тој не се сомнева во нивната пропаст. Повеќе

Европската комисија му нареди на Епл да плати 13 милијарди евра неплатен данок

"Селективен третман" од Даблин му овозможил на Епл да плаќа данок во износ од 1% на ЕУ профитот во 2003, за до 2014 истиот данок да се намали до 0,005%. По оваа основа на американската компанија и е наредено ретроактивно да плати 13 милијарди евра данок плус камати. Повеќе

Трансатлантската битка за парите на Епл

Борбата е кој ќе го оданочи Епл, Американците го бараат данокот по основа дека Епл е американска фирма која благодарејќи на даночните правила на ЕУ избегнува данок во вредност од милијарди долари. Европејците тврдат дека Епл им должи милијарди долари данок затоа што добиле недозволени даночни олеснувања. Епл, нормално, не сака никаде да пушти ни пара. Повеќе

Како Дојче банк помогна да се извадат милијарди долари од Русија

Секој викенд од есента 2011 до 2015, рускиот брокер Игор Волков се јавува во одделот за капитал во седиштето на Дојче Банк во Москва. Врши две симултани трансакции. Повеќе

Колатерален ќар од милионски размери

Бизнис светот неделата ја почна со информацијата дека Волмарт го купува конкурентот на Амазон, Џет (jet.com), за над 3 милијарди долари. Тука некаде и кулминира приказната за 29-годишниот Ерик Мартин, кој од понеделникот стана милионер. Повеќе

Германија заработи над милијарда евра од пари што ги должи

Издавањето обврзница се базира на тоа дека на тие што и дале пари на државата кога и требало, кога ќе дојде време за наплата парите ќе им бидат вратени со камата. Ама ако си Германија можеш да издадеш обврзница со негативна камата, што значи дека инвеститорите ќе добијат помалку пари отколку што дале за да ја купат обврзницата. Повеќе

Шведската кокошка на Јунајтед

Златан Ибрахимовиќ во Манчестер Јунајтед неделно ќе заработува 240.000 евра. Од друга страна Јунајтед во првата седмица од потпишувањето на Ибрахимовиќ заработи 90 милиони евра од продавање на негови дресови. Повеќе

Акциите на Нинтендо издишаа откако сите сфатија дека Покемон и Нинтендо не се исто

Од појавата на Покемон Го акциите на Нинтендо стрмоглаво пораснаа, а вредноста на компанијата се зголеми за два пати и изнесуваше фантастични 42,5 милијарди долари. Бајката почна да се распаѓа во петокот кога Нинтендо и официјално објави (и повтори) дека поседува само 32% од Покемон Го. Повеќе