таг: вештачка интелигенција

Во библиотеката на Кси Џинпинг се појавија две книги за вештачка интелигенција

Како што внимателно се анализира годишниот говор на кинескиот претседател, така детално се анализираат и книгите што стојат во библиотеката зад него. Повеќе

Политичарите нема да ја средат корупцијата
Да живее работниот народ и чесната вештачка интелигенција

Идејата дека чесни политичари ќе дојдат на власт и ќе ја решат корупцијата е толку стара што е  бајата. Таквите политики често завршуваат како фатете-го-лоповот пресметки со политичките противници. Во Бразил група ентузијасти состави софтвер кој ги мониторира трошоците на членови на нивниот парламент (патни трошоци, репрезентација и сл) и автоматски ја пресметува веројатноста дека лажат. Повеќе

Суперкомпјутерот нè прочита како селски буквар

DeepMind, суперкомпјутерот на Гугл успеа да го совлада и надмине знаењето и искуството во една игра кое човештвото го кумулираше цели 3.000 години. За тоа му беа потребни само 40 дена.  Повеќе

Маск бара забрана на роботите убијци
Радо иде робот у војнике

Технологијата сама по себе е неутрална но некогаш треба да се повлече линија. Со робот, на пример, тешко е људски да се разбереш, особено ако има пушка во рака и е програмиран да ги потепа сите кои сакаат да се разберат со него. Повеќе

Еден од најдобрите играчи на ДОТА 2 во светот е поразен од вештачка интелигенција
Кога робот ќе биде добитник на Струшкиот венец?

Дали машина која (засега) не е способна за емоционални доживувања може да напише поезија која ја трогнува душата? Морничаво е да се признае, ама изгледа дека е доста блиску. Повеќе

Нè очекува нерамноправност каква што човештвото не памeти

Многу генерации пораснаа на надежта дека глобализацијата ќе го распрска економскиот просперитет и демократски слободи низ светот па луѓето во Египет, Индија или Македонија ќе уживаат во истите придобивки и шанси како оние во Шведска или Канада. Денес се чини дека тоа ветување беше лажно. А допрва следи сериозна поделба на човештвото на само две класи, мала група супер-луѓе и огромна маса некорисна раја. Повеќе

Луѓето или ќе се спојат со машините или ќе станат нерелевантни

Опасноста за човештвото доаѓа од вештачката интелигенција, ама не во форма на Терминатор, туку во неупотребливоста на човекот наспроти капацитетите на вештачката интелигенција заради што ќе мора да размислуваме за спојување со нејзе. Повеќе

Се создава класа од бескорисни луѓе
Закана на 21 век:

Во иднина луѓето ќе пијат апови кои ги прават среќни и на глава ќе носат кациги за виртуелна реалност. Што е, нели, многу различно од денешниот модел кога по цел ден висат на Фејсбук и се палат на чудотворни лекови кои лечат и од смрт. Повеќе