таг: велигден

Атеистот што се набоде на грибло на Велигден
„Не допирајте ја душата, ако не ви се чисти рацете“

Дел од новиот роман на Димитар Башевски, „Круг“, функционира и како засебен расказ. Базиран е врз вистинска случка, за писател-страсен атеист, кој на тежок празник решава малку „да чепне“ низ двор, да замавне со мотичето, да копне со гриблото.  Ама Бог, постоел или не, секогаш те наоѓа кога ќе згрешиш. Повеќе

Датумот на Велигден ќе биде фиксиран во рок од 5 до 10 години

Надбискупот од Кентербери процени дека христијаните наскоро ќе имаат еден заеднички и фиксиран датум за обележување на христовото воскресение. Традиционалистите уште сега се потат. Повеќе

Од небото над епархијата
24/7

Нашиве земаат ли земаат бугарски пасоши, и си заминуваат на запад. Деновиве чув дека во Битола направиле и некое предавање за начинот на кој најбрзо може да се дојде до пасапорта. Повеќе

Науката зад совршено фарбано јајце

Тоа што целата куќа ти мириса на оцет не е за да видиш дека домаќинката стварно фарбала јајца, туку оцетот е клучен за да фати бојата. Знаењето е во тоа колку оцет треба да се стави, а Вајард ова научно го истражува. Повеќе

Толку од off
Кога тетката ќе стивне...

Денови тешки, тмурни, неизвесни и посни, и таман за повторување: Господи Исусе Христе, дај ми да потрае неосудувањето. Не сакам да не јадам месо, а да го изедам мојот брат. Повеќе

Упатство што е доволно задоцнето за да биде нерелевантно
за јајцата се работи

Доцнењето е што Велигден пројде, а упатството е како да направиш тврдо варени јајца, а да не бидат како глина со вкус на сулфур. Од друга страна, тоа што заврши Велигден не значи дека во идните година дена нема да свариш јајца. Внимателно оди чекор по чекор, целата работа има многу логика и многу хемија. Повеќе

Ако случајно нè праша Хемингвеј
Ќе не давјат, ќе не стрижат

Навистина не е мое да се мешам, ама мое е да кажам дека не е убаво да се полниме со злоба и нељубов. Не е мое да се мешам, ама се плашам дека и Велигденското торжество ќе го расипеме со тоа што годинава Велигден се паѓа помеѓу прв и втор круг на изборите. Немој и од него политика да направиме, ве молам. Далеку е другата Прочка за да си ја простиме таа глупост потоа. Повеќе

Секое Чудо за 3 дена
Кога јагнињата ќе стивнат

Помина и Велигден (зошто Г а не К не се знае, ама тоа е официјалната верзија на драфтот) и Петок 13- ти за некој онака, за некој шит невиѓен!
Мене викендот ми помина работно, се спремаме за денот "Џ" и мојот нов албум, а у меѓувреме дур сум немал нет викендов (ТВ неглеам, освен надреалните вести на Сител за подвизите на Владата) и сум у тотален медиумски мрак. Повеќе

Ви се вапца?

Баш е православно кул да станеш в зори (во четврток беше тоа?) и домашните да те најдат како го правиш Кени од Саутпарк. Ако старите велигденски дизајни ви се помалку здодевни и сте подготвени годинава да вапцате јајца со мотиви од поп културата, елајте. Повеќе