таг: веганство

27% од сопствениците на кучиња не треба да чуваат кучиња

Нешто ситно под една третина од сите луѓе што имаат куче своето домашно милениче го држат на исклучиво веганска исхрана, покажува канадска студија. Повеќе

Не многу голема победа, ама мерачка

Предмет: авокадо, богот на веганската исхрана. Тема: има веројатност дека авокадото не е веганско. Повеќе

Ако сакаш да ја спасиш планетава, веганството не е решение

Кога инсистираш дека месната и млечната индустрија ја уништуваат Земјата, не можеш да прескокнеш дека идентично штетни се и полињата соја и пченица. Повеќе

Кој пол е вашата кременадла?

Феминизмот и веганството може да ги поврзува една разбирлива линија на размислување: како одбивност кон агресијата и угнетувањето. Ама ламбичето се пали кога во име на феминизмот, ќе ти додадат и ваков аргумент: Знаете ли дека повеќето животни кои ги јадете се женски?  Повеќе

Франција забрани вегански фори

Или е сланина или е нешто вегетаријанско, и како сакаат нека го решат, ама не може да биде „вегетаријанска сланина“, одлучија француските парламентарци. Повеќе

Ако цела Америка станат вегани, здравствениот систем ќе крахира

Американската национална академија на науки објавува обемно истражување за тоа што може да се направи за американското земјоделство да престане да предизвикува климатски промени, а притоа да не се влијае штетно на здравјето на популацијата. Главен заклучок, ако сите свртат на веганство би се случила катастрофа. Повеќе

Вегани, вегетаријанци и...редуктаријанци?
Oд малку месождер не се станува

За сите оние кои се обиделе целосно да го исклучат месото од исхраната, и не успеале, сега има нов, попрагматичен пристап. Како и за секој нов тренд, и за овој има книга. Повеќе

Вегапчиња?(??)

Ова со никого не беше зборено! Повеќе

Веганска борба за веганско-коректен свет

Впрегнувајќи од тоа неисцрпна моќ за перпетуум-незадоволство, веган бара забранување на стара детска песна за "човек што убива лисица". Повеќе