таг: сфрј

Низ руините на екс-Југославија
Рандом слики од СФРЈ
Тито ги издигна Хрватска и Словенија на сметка на Србија?

Омиленото балканско хоби - претурање по историјата, само што доби интервентна доза стероиди во форма на 12 милиони страници документи на ЦИА од кои е тргната ознаката државна тајна, а таму: Тито, СФРЈ, Србија, Хрватска, Словенија. Повеќе

Автомобилската индустрија на Југославија
Југословенските „Момци од Медисон“

Во прашање е бизнис-ориентација, а не филозофија на потрошувачко општество, гласеше мотото под кое загрепската маркетинг-агенција Озеха од 1945-та на југословенските претпријатија им го продаваше капитализмот спакуван како социјализам. Повеќе

Дали и за таквите потомци ќе ти е виновна државата?

Предизборно, морав да се пролигавам на тема социјализам и Југославија и да прашам, што ви е бе форава што им ги носите на децава ранците до влез во училница? Повеќе

Марш, как'в Брегзит - вратите ми гу Југославију

Овакој да се секирасмо да не ни се распадне Југославија како што се секирасмо за Брегзит, с'га куде да ни е крај... Повеќе

Првата бакља горела во Сплит

Поради близината со Италија каде тифо сцената веќе била во подем, но и поради врелиот јужен темперамент, навивачите на Хајдук биле први кои поставиле стандарди во ултрас движењето во поранешната СФРЈ. Повеќе

Грлом у јагоде
Сакам поново да се снима

Сакам мои школски другари Албанци да дојдев поново на исту матурску масу дваесе године стару и непипнату. Сакам. Сакам да виду колко брчке имав на чело, сакам да слушну имав ли работу, паре, деца. Сакам око мое да види бела ли ги е коса, дали се и даље исто гледамо у фармерке и старке, или смо с'га после дваесе године - исти а различни. Повеќе