таг: приказни

Eволутивната причина зошто ни се потребни приказни

Од народни умотворби, до романи-бестселери и ТВ серии, нарациите се суштински за секоја заедница и за секој поединец во неа. Еволутивните психолози се обидуваат да сфатат зошто. Повеќе

Подкаст со приказни за оние кои страдаат од несоница

Авторот на ова раскажувачко „шоу“, чии епизоди ги симнуваат 1,3 милиони луѓе месечно, има добар рецепт: неговите приказни балансираат на тенката граница помеѓу умерено интересни и крајно досадни. Таман за да ве заспијат.  Повеќе

Слики од животот низ очите на различни професии
Пратете ни ги вашите

Позната е изреката дека животот често знае да ја надмине фикцијата, нудејќи приказни кои не би можел да ги замисли ни ум од калибарот на еден Бароуз или Хантер Томпсон. Каде може да се најдат такви стории? Позборувајте со човек што „работи со луѓе". А ако токму вие сте еден од нив, ова е можност да ги споделите вашите. Повеќе

Градски фото колажи
Нема топла вода
Од приказните на Ивко Панговски, петти дел

Скопската Гуецова дружина играла мал фудбал во Скопје околу 50 години. Кога по еден натпревар Атанас ги оставил другарите без топла вода, му дошле дома да му бараат топла ракија за да не настинат, а тој им барал по 20 денари за чашка. Повеќе

Постојат само 37 можни приказни
Според прирачник за пишување од 1919

„Еден човек убива една жена и потоа се чувствува лошо“. Ова може да биде заплетот на „Злосторство и казна“, но и на бројни театарски драми или филмови. Иако може да се разликуваат во детали, постојат ограничен број приказни, кои ги вртиме откако постои човек кој има нешто да раскаже. Повеќе

Како штипски новинар се спасил од ќотек на радио пренос
Од приказните на Ивко Панговски, четврт дел

Фудбалскиот работник од Куманово со помош на фудбалот спасил жива глава за време на Втората светска војна. Следната приказна на Панговски е од поново време и се однесува на негов колега од Штип кој известувал од соблекувална. Повеќе

Фудбалот им го спаси животот
Од приказните на Ивко Панговски, трет дел

Анегдотите од коментаторската радио легенда ги продолжуваме со случка од Куманово за време на Втората светска војна кога познат фудбалски работник во последен момент успеал да се извлече. Повеќе

Скопската Гуецова дружина во мал фудбал
Од приказните на Ивко Панговски, втор дел

Следната легендарна приказна на Ивко Панговски кој ни ја раскажа се однесува на една историска скопска рекреативна дружба на која учествувал и тој и за која вели дека за малку ќе влезела во Гинисовата книга на рекорди. Повеќе