таг: планинарење

Градски овци залутани по планини

Сè повеќе урбани створови решаваат и самите да ја вкусат дивината за таму, прво што ќе им биде да откријат, е дека дивината е главно - дива. Американските ренџери едвај успеваат да ги најдат овие наивни авантуристи кои од опрема најчесто носат мобилен телефон. Повеќе

Колку пари ти требаат за да го искачиш Монт Еверест во 2017

За тие што ги следат овие работи знаат дека годинава се кренаа цените на експедициите до највисокиот врв на светот, со тоа што најдрастично поскапување имаше од кинеска страна, каде дозволата за тим од +4 членови порасна од 7.000 долари по планинар, на 9.950 долари. А тоа е само дозволата. Повеќе

Како да правилно да ги врзеш кондурите за планинарење

Упатство за тие што се спремаат да ја почнат сезоната на планинарење. Повеќе

Угоре, угоре, Калино моме

Можете ли денеска да се качите на планина (минимум 1.200 метри) па утре на друга, па задутре на трета... за после 365 дена да прокнижите вкупно 576 освојувања на врвови? Сејте мирни, пошто не можете ни вие ни ние, ние ќе пишуваме, вие ќе читате. Повеќе

Што има на врвот?

Откако ќе ги поминете бескрајните, тесни камени скали, следи долго возење со жичара, па одење врз провалија по даски поврзани ко со хефталица. Но ако сето ова го издржите, на крај ќе ви се исплати. Горе ве очекува нешто посебно. Повеќе