таг: лекови

Чекориме кон пост-антибиотска апокалипса

Заради претераното користење, антибиотиците стануваат сè помалку ефикасни бидејќи бактериите стануваат отпорни на нив. Проблемот е поголем отколку самиот рак. Повеќе

Митот за рокот на траење на лековите

Болниците и аптеките законски се должни да ги фрлаат лековите со минат рок на траење без разлика колку се неопходни или скапи. Во исто време, дури и на најнадлежните власти им сосeма јасно дека најголемиот дел од лековите се безбедни и употребливи со години (и децении) по рокот испишан на нив. Повеќе

Зошто инсулинот кој е познат од 1923 година сè уште е прескап?

Цената на инсулинот во последнава деценија е тројно зголемена. Но, во декември оваа година им истекува рокот на последните патенти. Повеќе

Не, апчињата немаат очи

Конечно некој да има каже доста на оние манипулативни реклами кои сугерираат една илузија дека нивниот лек точно да знае каде да отиде во телото и таму на лице место да го среди проблемот. Повеќе

Додека го дрвиме за марихуаната

Употребата на седативи од типот на Ксанакс или Валиум (група лекови кај нас деминутивно нарекувани „дијазепамче", што само по себе делува смирувачки) е во пораст, а бројот на смртни случаи заради предозираност континуирано се зголемува во последниве неколку години. Повеќе

За што е во право најомразениот човек на интернетот

Лани, кога за 50 пати ја крена цената на Дараприм, аргументот на Шкрели беше - што сакате зборете за мене, ама сите го прават ова. Излезе дека, иако не е оправдание, аргументот му е на место. Повеќе

Погледнете колку луѓе умреа од предозираност со марихуана

Откако марихуаната се легализираше во 23 американски сојузни држави, редно е да се види бројката на Американци кои годинава умреа од предозираност со таа страшна билка. Бројката е сигнификантна.  Повеќе

Змија или ебола?

Како и во претходните случаи на H1N1 и Сарс, паниката од ебола драстично го намалува менталниот имунитет на човекот кој станува подложен на напад на разни превари кои му нудат спас, меѓу другото и змиски отров. Повеќе

Ништо не ми е

Американците земаат сè помалку лекови, сè поретко одат на лекар и сè помалку се јавуваат на Брза помош. Не затоа што се сè поздрави туку затоа што се сè посиромашни. Повеќе