таг: јаглерод диоксид

Зошто на Европа и снемува јаглерод-диоксид, и пиво

Како што континентот ги затвора фабриките за амонијак, така почнува да се појавува недостаток на јаглерод-диоксид, кој пак во својата индустриска употреба (а не како загадувач на околината) е неопходен, меѓу другото и за правење меури во пивото. Повеќе

Швајцарците почнаа да ловат ЦО2

Клајмворкс е првата компанија на светот што комерцијално го отстранува јаглерод-двооксидот од воздухот и го претвора во нешто корисно. Оваа корисност моментално се одвива во близина на Цирих. Повеќе

Рангирани 100 начини да ѝ се помогне на Земјата

За првпат некој да седне, собере и измери кои се всушност најефикасните начини да се зачува планетава и да се сопрат погубните трендови на нејзиното загадување. Резултатите ќе ве изненадат. Повеќе

Драга ни е Тесла но подрага ни е планетата

Ваквиот аристотеловски наслов доаѓа од една едноставна логика: да, Теслата оди на струја, но од што Македонија добива струја? Главно од јаглен. А има и други моменти. Повеќе

Научници несакајќи открија ефикасно решение за ЦО2

Процес за отстранување на ЦО2 од атмосферата, кој е евтин, ефикасен и лесно може да се зголемува во зависност од потребите е неочекувано брзиот резултат од едно научно експериментирање. Повеќе

Калкулантската ЕУ и проблемот со тостерите

ЕУ има еден убав план за сериозно намалување на штетните гасови во атмосферата со што планетава ќе се ослободи од тони и тони јаглерод диоксид. Но, планот е моментално бутнат во фиока само за Унијата да не си наштети на британскиот референдум. Планетата нека почека. Повеќе

Во името на чистиот воздух, нè отруја

Додека расправаше како да ѝ се помогне на планетата Земја, светската климатска елита произведе јаглерод диоксид колку една африканска држава. Повеќе

Планетата да ни се извини

Последните податоци за нивото на јаглерод диоксид во атмосферата покажуаавт дека тое е идентично со периодот кога наоколу немало баш толку ауспуси и фабрички оџаци - пред три милиони години. Повеќе

Што вака подуени?

Дански научник нуди прекрасна теорија за смирување на совеста за нашата килажа. Ни брза храна ни чмаење пред ТВ/ компјутер - стануваме дебели од воздухот што го дишеме. Повеќе