таг: инсекти

Инсектите умираат, гнидите никад бољи

Една сериозна повеќе децениска студија открива фрапантно и потенцијално катастрофално изумирање на инсектите. Се разбира, ако не се смени работата, наскоро ќе пишуваме исто за птиците. Само гнидите меѓу луѓето се сигурни на оваа планета. Повеќе

Што е со летечките мравки на Вимблдон

Како ретко кога, наместо класичните проблеми со редовниот дожд, организаторите на најпознатиот тениски турнир на светот сега мака мачат со рој мушички кои им сметаат на играчите и гледачите. Повеќе

Концерт за бубачки и саксофон
Свирете ми бз-бзз, тивко полека

Цикадите се вид инсекти на кои им требаат 17 години да минат од ларва до бубачка. Во САД оваа година се подготвија за наезда на овие прилично иритирачки суштества, кои се множат во милијарди. Но композиторот Дејвид Ротенберг решил нивната инвазија да ја искористи за - музика. Повеќе

Бубачките можат да го решат светскиот глад, ако ни е до тоа

На светот има многу гладни луѓе. Во исто време на планетава на секој жив човек има по 40 тони инсекти. Еден нов документарец на БиБиСи мисли дека овие две работи треба да се поврзат. Повеќе

Koга бубачките читаат
Фосилни траги

Некои од дамките среде текстот или илустрациите на средовековните книги не се само печатни грешки - тие се всушност фосилни остатоци од европските инсекти. Повеќе

Данке Птичланд

Само благодарејќи на птиците, инсектите денес се нешто што можеш да затепаш со весник. Да не беа тие, гадовите ќе ни летаа околу глава со крилја од 60-70 сантиметри. Повеќе