таг: градови

Полупразна планета

Сите населени места на планетава со повеќе од 500 жители. Повеќе

Животот во град е штетен за психа на начини кои допрва ги откриваме

Повеќе од еден век знаеме дека физичкото опкружување влијае на менталното здравје на луѓето. Како што минува време научници и доктори само трупаат нови докази за тоа какви се дијагнози и психички состојби се предизвикани со самото тоа што некој живее во град. И стандардно, колку повеќе накај центар на град, толку е полошо. Повеќе

Урбано, низ светот
Зошто источната страна на градовите обично е посиромашна од западната?

Пред да ги извадиме нашите локални есапи, натежнати со сопствени математики, фино е да се погледне како проблемот, од кој идентично страдаат и далеку поголеми градови од нашиот, го објаснуваат посериозни истражувања. Повеќе

Германските градови добија дозвола да забрануваат дизел возила

Еден од највисоките германски судови одлучи дека градовите низ земјата имаат право да забрануваат дизел возила на нивните улици како мерка за намалување на загадувањето. Повеќе

Основи на создавање привлечни градови
Дали порано имало повеќе дрвја?
Историја на зеленилото, загадувањето и населбите

Подолго време сакав да напишам нешто на оваа тема. Бидејќи зимата дојде (речиси) и, како и секоја година со неа и аерозагадувањето, решив тој текст да биде сега. Една друга важна причина е тоа што ме мачи недостатокот на морал, визија и идеали во поглед на заедничкото живеење. Мислам дека осврт на историјата на човечкото живеење во населби, и како тоа се одразило на екологијата може да биде корисно за сите нас (а ќе се освежам и самиот). Повеќе

Лил - раскрсницата на Лондон, Брисел и Париз
Претставување на домаќините на Евро 2016-та

По Ница и Марсеј, редот му дојде на Лил, градот во непосредна близина на белгиската граница кој ќе биде домаќин на шест мечеви од групата во која ќе играат Англија, Словачка, Русија и Велс и два од нокаут фазата. Повеќе

Јажето кое ќе ни овозможи вертикална иднина

Пред некое време во Букбокс пишувавме за културната историја на лифтовите чие постоење е историската причина што нашите градови денес се шират не само во хоризонтала, туку и во вертикала. Сега еден нов вид „кревало" ги поместува границите на оваа технологија. Повеќе