таг: глад

Премолчените 3 милиони жртви на Черчил

Гладот во Бенгал од кој во 1943 умираат 3 милиони луѓе до сега се сметаше дека е причинет од суша. Детална студија на целата ситуација покажува дека вината всушност паѓа на комплетниот неуспех политиките што тогашниот британски премиер Винстон Черчил ги тера во Бенгал. Повеќе

Кога си „згладен“: нов збор за познато чувство
После текстов ќе ви се пријаде

Она кога си вознемирен, нервозен, речиси агресивен, а можеби не знаеш дека ти е од глад. Hangry (со а, наместо hungry) на англиски, предлог за македонски - згладен. Збеснат, од глад. Повеќе

„Лудиот Макс“ на автопатиштата на Венецуела

По пет години разјарена инфлација и речиси комплетна имплозија на економијата, гладта станува проблем во Венецуела речиси на „африканско ниво“, а народ мора нешто да јаде, па макар и пресретнувал и пљачкосувал шлепери на автопат. Повеќе

До крајот на годинава во Јемен ќе умрат 50.000 деца
Спинуваме*

Во земјата зафатена со глад, колера и граѓанска војна се случува незапамтен помор на дечиња. Нивната смрт е уште побесмислена затоа што може да биде спречена. Ама, клучот е во рацете на најверниот сојузник на Запад, Саудиска Арабија. Повеќе

20 милиони луѓе се пред умирање од глад, а на медиумите им е гајле само за Трамп

Пораката е од Дејвид Бесли, поранешен гувернер на Јужна Каролина, а денес генерален директор на Светската програма за храна на Обединетите Нации, според кого тоа што моментално се случува во делови од Африка не се "лажни вести, туку реалност". Повеќе

Со три телевизори, а без храна

„Да живееше Емануел во Алепо, неговата мака и очај можеби макар накратко ќе добиеја простор во некоја од предизборните дебати. Но, Емануел останува невидлив бидејќи живее во домашната ничија земја на сиромаштија, дроги и безнадежност“, пишува Њујорк тајмс. Читајте глобално, мислете локално. Повеќе

Раце за Ива дадоа, не се исушија

А, вие кои ме прашавте на мејл дали е Ива циганка, подобри ли луѓе станавте? Повеќе

Престанете да појадувате, ручате и вечерате
Најнова диета:

Трите дневни оброци беа фиксови во сите досегашни режими на исхрана кои требаше да помaгаат да се намали тежината. Сега е време сето тоа да го заборавите.  Повеќе

Зошто Америка е банана држава?

Прво, на сите мама-си-тракале читатели веќе им е јасно дека една ваква вест мора да е спин и ништо друго. Еве потврдуваме. Но, клучното прашање останува секогаш исто: Ви се чита? Повеќе