таг: Џамал Кашоги

Како беше убиен Џамал Кашоги

Саудискиот новинар е убиен и распарчен (буквално) во саудиската амбасада во Турција. Катарска Ал Џезира, врз основа на турски извори, прави видео реконструкција на убиството на Кашоги. Повеќе

Децата на Кашоги секој месец добиваат рушвет за да не галамат

Освен пари, на четирите деца на убиениот новинар им се дадени и куќи од саудиските власти за да се осигура дека тие „ќе продолжат да покажуваат воздржаност во нивните изјави во јавноста“. Повеќе

Тимот што го уби Кашоги побарал бонус за својата работа

Наведувајќи го обемот успешно измачувани и киднапирани луѓе, СРИГ (Saudi Rapid Intervention Group) наводно побарале бонус од принцот престолонаследник Мухамед Бин Салман, пренесува Њујорк тајмс од нивни извори од американските разузнавачи. Повеќе

Американска компанија се откажа од 400 милиони долари саудиски пари заради убиството на Кашоги

Средствата кои минатата пролет беа дадени од саудискиот престолонаследник на американската агенција за таленти, Ендевор, имаа дополнителна цел да внесат разноликост во економијата на кралството. Повеќе

Колку е подготвена Саудиска Арабија да ја поскапе нафтата заради проблемите околу исчезнатиот новинар?

Пред 45 години Саудиска Арабија беше таа која одлучи да им воведе нафтена блокада на САД заради нивната поддршка на Израел. Сега арапското кралство се соочува со закана од санкции ако во најскоро време не испорача некое објаснување за исчезнувањето на новинарот Џамал Кашоги. Повеќе