таг: банкси

Банкси им упадна на Биенале со тезга на диво

Неколку дена по отворањето на Уметничкото биенале во Венеција, на плоштадот во главниот град се распостелува див тезгаџија што вади 9 уметнички слики за да ги продава. За некое време доаѓа полиција и го пакува човекот затоа што е без дозвола. Не се знае дали продал нешто. Од вчера се знае дека е Банкси. Повеќе

Луѓе баш и не ја веруваат приказната на Банкси

Човеков има два проблема со целата приказна. Прво, тврдењето на аукциската куќа Сотби дека сликата е од човек кој лично ја добил од Банкси во 2006 и дека целиот механизам, сосе батерии, 12 години лежи така затворен. Втор проблем е поставеноста на ножевите на секачот за така да ја исечат сликата. Овие дупки во приказната важат само ако Банкси немал пристап до сликата од 2006-та до неодамнешната аукција и ако секачот од видеото навистина е употребен. Повеќе

Најновиот мурал на Банкси е посветен на брегзит

Локација: Довер, Англија. Повеќе

Банкси отвори хотел „со најгрдата глетка на светот“
Вашата следна дестинација

Се вика Walled Off - игра со зборови и асоцијација на синџирот луксузни хотели Waldorf, а е лоциран во Витлеем, веднаш до ѕидот што ги дели палестинските територии од Израел. Отворен е со надеж дека ќе привлече повеќе израелски туристи на оваа страна oд границата. Повеќе

Банкси и проблемот со саркастичната уметност

Пријателка од Македонија, која успеала да влезе во Дисмаленд, раскажа интересна случка. Кога по доста чекање конечно се нашла близу билетарницата сфатила дека не примаат картички, а дека нема доволно во кеш. Повеќе

Банкси го украде Скопје 2014
Кога уметноста го имитира не-животот

На локација на напуштен базен во Вестон-Супер-Маре во Британија, се отвори она што го најавивме тука - Дисмаленд, апокалиптичен тематски парк, чии карактеристики на моменти ќе ви се видат необично познати. Банкси или на суд, или за почесен граѓанин на Скопје, трето нема. Повеќе

Отворен Дисмаленд
Дизнилендот на Банкси

Целиот муабет е во наводници, и според него Банкси веќе некое време работи на забавен парк кој за сега го крие со алиби дека е дел од сценографијата за холивудски филм. На идентично ниво на шпекулација е и дека отворањето е на 21-ви август. Повеќе

Банкси во Газа
Урнатини и мачиња

На сајтот на уметникот, како и на неговиот Инстаграм профил, се појавија неколку дела со јасна политичка порака, направени на палестинска територија. „Доколку ги измиеме рацете од конфликтот помеѓу моќните и оние немоќните, тоа е исто како да сме ја фатиле страната на првите - не остануваме неутрални" Повеќе