Хроно мафини

Ем здрави, ем мафини!

Потребни состојки:

  • јајца 4
  • кисела вода  200мл
  • р‘жено брашно 200гр
  • блитва 12 брикетки
  • прашак за пециво
  • маслиново масло 30мл
  • сол
  • сусам

Овие мафини се единствените што ги сликав на раат. Ги спремив уште вечерта за да ги јадам сабајлето за доручек. Се останато што спремам и го сликам, го јадам камен ладно! :)

Не очекував дека се толку вкусни, да не кажам превкусни. Се двоумев дали со спанаќ или блитва, но блитвата ја имав во фрижидер и она победи. Ми текна да ги правам вечерта во 22ч. Едвај дочекав да се разбудам и да ги пробам. Пре-вкус-ни!

Чекори за подготовка:

  1. Ставете ја блитвата во врела вода за да се одмрзне. Префрлете ја во цедалка и поминете ја со ладна вода. Исцедете ја убаво и исецкајте ја на ситни парчиња.
  2. Во пластичен сад за матење ставете ги јајцата и со миксер матете околу 4-5 минути. Треба да добиете кремаста смеса. Додадете го прашакот за пециво и ставете сол по ваш вкус. Јас бидејќи користам крупна и ја мелам, мелницата ја свртев 4-5 пати. Проматете уште малку.
  3. Го тргате миксерот на страна и ја додавате блитвата, киселата вода, маслото, сусам 2-3 лажици и сето тоа ќе го промешате со лажица. Додавејте го брашното малку по малку и продолжете со мешањето. 
  4. Земете го калапот за мафини, јас имам онаков за 12 мафини и точно ми ја собра смесата. Намачкајте ги дупките со путер и распределете ја смесата.
  5. Печетена 200 степени 30-40 минути. 

Хинт:

Ако ги правите со спанаќ, додадете си и сиренце! ;)
11 мај 2018 - 10:56