Рецепи со тиквици

Пржени тиквици со сланина

Вкусно предјадење од тиквици со сланина и прелив од павлака.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
30 мин.

Вкупно време:
40 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 2 тиквици рендани
  • 1 среден компир, рендан
  • 4 парчиња сланина, ситно сецкана
  • 50 гр. брашно
  • 1 јајце, изматено
  • 2 лажици, ситно сецкан млад кромид
  • масло за пржење

Прелив

  • 2 чешниња лук
  • 200гр. павлака

Подготовка

Изрендајте ги тиквиците и оставете ги да се исцедат во цедилка. Притиснете ги со раце за да се доцедат. 

Измешајте ги тиквиците, компир, сланина, брашно, јајце и кромид во длабок сад. Измесете ги во изедначена смеса. Посолете со сол и бибер.

Загрејте масло на силен оган. Поделете ја смесата на 4 дела и направете плескавици.

Пржете ги во загреаното масло по 5 минути од секоја страна. Вадете ги на хартија за да се исцедат од маслото. 

Послужете ги плескавиците од тиквици со прелив од павлака измешана со ситно сецкан лук.

На здравје!

15 март 2013 - 07:00