Време на подготовка:
25 мин.
Време на готвење:
10 мин.
Вкупно време:
35 мин.
Порции
8 лица
Состојки
- 2 главици праз
- 24 печурки
- 1 лажичка сол
- 1 главица кромид, ситно сецкан
- 2 чешниња лук, ситно сецкани
- 2 лажици маслиново масло
- 100 гр. рендан пармезан
- 50 гр. лебни трошки
- 50 гр. сецкани ореви
- 2 лажички босилек
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени. Исчистете го, добро измијте го и ситно исецкајте го празот. Измијте ги печурките, исушете ги и одстранете ги дршките. Поставете ги превртени наопаку во тава за печење, зачинете ги сол сол и печете ги 15 минути.
Во меѓувреме испржете ги во тава со масло на среден оган празот, кромидот и лукот додека да омекнат, околу 5 минути. Потоа одстранете ги од огнот и измешајте ги добро со половина од пармезанот, лебни трошки, ореви и босилек.
Наполнете ги печурките од внатрешната страна со по една лажица од смесата. Посолете ги одозгора со остатокот од пармезан. Потоа вратете ги во тавата и печете ги дополнителни 10 минути.
Послужете ги печурките топли, декорирани со свеж босилек.
На здравје!