Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
50 мин.
Вкупно време:
1 ч. 10 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 800 гр. компири
- 2 лажици маслиново масло
- 5 лажици сецкан свеж магдонос
- 2 лажици копар, ситно сецкан
Прелив
- 1 лажица вински оцет
- 2 лажички мед
- 2 лажички сенф
- 50 мл. маслоново масло
Подготовка
Загрејте ја рерната на 220 степени. Излупете ги компирите и исечете ги на крупни парчиња. Во еден длабок сад измешајте ги компирите со масло и зачинете со сол и бибер. Префрлете ги во плех и печете ги 35-40 минути додека да добијат светло кафеава боја. Повремено промешајте ги и превртете ги во плехот.
Потоа извадете ги од рерна и оставете ги 20 минути да се изладат. Во меѓувреме подгответе го преливот.
Во еден сад измешајте оцет, мед, сенф и масло. Зачинете со сол и бибер и добро промешајте ја смесата. Можете да употребите и блендер.
Ставете ги компирите во длабок сад и измешајте ги со магдонос и копар. Одозгора додадете го преливот од мед и сенф. Послужете ги веднаш. На здравје!