Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
2ч. 15 мин.
Вкупно време:
мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 1 лажица маслиново масло
- 500гр. говедско месо, крупно сецкано
- 2 моркови, излупени и ситно сецкани
- 2 главици целер, ситно сецкан
- 1 главица кромид, сецкан
- 2 чешниња лук
- 2 лажички рузмарин
- 500мл. говедска супа од коцка
- 80гр. јачмен
- 2 ливчиња ловор
- 400гр. домати, ситно сецкани
- 300гр. сладок компир, исецкан на коцки
Подготовка
Загрејте во голема длабока тава половина лажица масло на силен оган. Пропржете го месото 2-3 минути, додека добие кафеава боја. Префрлете го во чинија.
Загрејте го остатокот од маслото во тавата. Пржете ги морковот, целер и кромид 8 минути. Додадете лук и рузмарин и пржете ги уште една минута. Вратете го говедското месо во тавата.
Додадете ја сварената супа од коцка, јачменот и листови ловор. Покријте ја тавата и оставете ја чорбата да зоврие. Намалете ја јачината на ринглата и гответе ја уште 1 и 1/2 ч. Додадете ги доматите и сладок компир. Варете ја чорбата уште 30мин.
Послужете ја чорбата зачинета со бибер по вкус.