Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
30 мин.
Вкупно време:
40 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 700 гр. црни патлиџани
- 1 лажица сусам
- 2 лажички сок од лимон
- 1/2 чешне лук, ситно сецкан
Подготовка
Испечете ги црните патлиџани на електрична скара 30 минути. Вртете ги често додека да омекнат. Оставете ги малку да се изладат. Потоа излупете ги и сиецкајте ги. Ставете ги во цедилка за да се исцеди вишокот на течност.
Измешајте ги печените црни патлиџани во блендер. Префрлете ги во длабока чинија и додадете сусам, сок од лимон и ситно сецкан лук.
Послужете го макалото веднаш со грицки по ваш избор.