Мелено месо

Зачинети ќофтиња на тост

Вкусен рецепт за брз ручек.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
25 мин.

Вкупно време:
35 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 2 лажички рузмарин
  • 4 лажици сецкан магдонос
  • 600гр. мелено говедско месо
  • 1/2 лажичка буковец
  • 2 лажици доматно пире
  • 1 јајце
  • 250гр. чери домати преполовени
  • 8 парчиња чиабата леб
  • 80гр. рендан пармезан
  • масло
  • сол и бибер

Сос

  • 750мл. домати од конзерва (пелати)
  • 1 лажичка кафеав шеќер
  • 2 лажичка вински оцет

Подготовка

Исецкајте го лукот во блендер заедно со пршутата, рузмарин и магдонос. Потоа измешајте ги во длабок сад со меленото месо, буковец, јајце и доматно пире. Добро замесете ги со раце за да добиете изедначена смеса.
Формирајте од смесата ќофтиња и оставете ги да се изладат во фрижидер 30 мин.
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Загрејте масло во тава на силен оган и пржете ги ќофтињата по 4-5 минути додека да добијат кафеава боја.
Префрлете ги во плех заедно со чери доматите зачинети со масло, сол и бибер. Печете ги 10 минути.
Во меѓувреме во тенџере загрејте ги доматите од конзерва заедно со шеќер и оцет. Промешајте за да добиете изедначен сос.
Во длабок сад измешајте ги ќофтињата и печените чери домати во приготвениот сос.
Печете ги чиабата лепчињата на загреан тост заедно со ситно сецкан лук.
Послужете ги ќофтињата во сос на тост лепчињата декорирани со пармезан и магдонос.

25 април 2013 - 07:00