Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
20 мин.
Вкупно време:
35 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 1 лажица маслиново масло
- 1 помала главица кромид, ситно сецкан
- 1 колбас, исецкан
- 1 лажица чили сос
- 400гр. сецкани домати
- 800гр. леќа
- 220гр. печени црвени пиперки, излупени и исецкани
- 250мл. пилешка супа од коцка
- 500гр. ракчиња
- 2 лажиц сецкан магдонос
- леб и зелена салата за прилог
Подготовка
Загрејте масло во голема тава на среден оган. Гответе ги кромидот и колбасот 5 минути со повремено мешање. Додадете лажица чили сос и гответе уште 1 минута. Додадете ги доматите, леќата печените пиперки и сварена супа од коцка. Кога ќе зоврие намалете го огнот и оставете ја смесата да се готви 20 минути.
Зачинете ги ракчињата со сол и бибер и додадете ги во тавата. Покријте ја и гответе ги 5 минути. Додадете магдонос и промешајте.
Послужете го овој специјалитет со препечен леб и свежа зелена салата.