Летен ручек

Полнети тиквици

Необичен рецепт за полнети тиквици со сланина.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
30 мин.

Вкупно време:
45 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 2 тиквици
  • 1 јајце изматено
  • 200 гр. лебни трошки
  • 3 парчиња сланина
  • 1 мал рендан морков
  • 2 лажици путер
  • 1 мал кромид ситно сецкан
  • 1/4 лажичка жалфија
  • 1/4 лажичка бибер
  • 2 лажици рендан кашкавал

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени.
Пресечете ги тиквиците на половина, по должина. Со лажица издлабете ја внатрешноста на тиквиците и одстранете го семето.
Во еден сад ситно исецкајте ја сланината и помешајте ја со сите состојки, освен кашкавалот. Поделете ја смесата на четири дела и со неа наполнете ги тиквиците.
Наредете ги тиквиците во плех за печење и покријте ги со фолија.
Печете ги 10 минути во загреана рерна. Потоа одстранете ја фолијата и печете ги дополнителни 20 минути. На крај врз секоја тиквица додадете половина лажица рендан кашкавал и вратете ги во рерна уште 2-3 минути за да се растопи.
Послужете ги топли.

22 август 2012 - 07:00