Панирано пилешко

Пилешко со сусам

Пилешкото со сусам можете да го послужите топло или ладно со сос по желба.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
30 мин.

Вкупно време:
40 мин.

Порции

4-6 лица

Состојки

  • 800 гр. пилешки гради
  • 2 лажици соја сос
  • 1 лажица вегета
  • масло за готвење
  • сок од лимон
  • 2-3 јајца
  • 300 гр. сусам
  • сол и бибер
  • брашно
  • 2 лажици лебни трошки

Подготовка

Исечете го пилешкото на крупни ленти. Ставете го пилешкото во сад и додадете го сокот од лимон, соја сосот и вегетата. Оставете да одстои. Изматете ги јајцата и додадете сол и бибер. Панирајте ги пилешките ленти, прво во брашно, потоа во јајцата и на крај во сусамот и лебните трошки. Пржете ги во масло на умерена температура додека не добијат златно жолта боја. Извадете ги на хартија за да се впие вишокот масло.

Добар апетит!

25 ноември 2012 - 20:16