Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
15 мин.
Вкупно време:
30 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 500 гр. пилешки гради исечени на ленти
- 2 лажици маслиново масло
- 2 лажици оцет балсамико
- 2 лажици соја сос
- 1-2 лажички чили лут сос (по желба)
- 2 лажички шеќер
- 1 главица кромод, исецкан на кришки
- 6 страка целер. ситно сецкан
- 250 гр. боранија исецкана на парчиња
- 40 гр. бадеми, сецкани
- 400 гр. сварен ориз за гарнир
Подготовка
Загрејте 1 лажица масло во длабока тава (по можност Вок) на силен оган. Испржете го пилешкото 2-3 минути со мешање додека да добие златно жолта боја. Потоа извадете го пилешкото од тавата.
Во сад измешајте оцет, соја сос, чили сос и шеќер. Загрејте уште една лажица масло во истата тава на силен оган. Пржете го кромидот 1 минута. Потоа додадете ги целерот и боранијата и пржете уште 2-3 минути.
Вратете го пилешкото во тавата со зеленчук и зачинете го јадењето со сосот од оцет и додадете ги сецканите бадеми. Пржете уште 2-3 минути додека да се зготви пилешкото.
Послужете го со сварен бел ориз како гарнир.