Со бадеми и суво грозје

Пилешка пица

Малку поинаков рецепт за пица.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
20 мин.

Вкупно време:
35 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 1/2 лажичка црвен пипер
  • 1 чешне лук, ситно сецкан
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка ѓумбир
  • 2 лажици масло
  • 2 лажички буковец
  • 1 лажица сок од лимон
  • 100 мл. кисело млеко
  • 2 парчиња пилешки гради, сецкани на тенки парчиња
  • 1 готово тесто за пица
  • 2 лажици кечап
  • 1 црвен кромид, ситно сецкан
  • 40гр. спанаќ
  • 2 лажици сецкано суво грозје
  • 2 лажици сецкани бадеми
  • 100гр. рендан кашкавал
  • 1 лажица ситно сецкан кориандер

Подготовка

Во длабок сад измешајте сок од лимон, половина киселото мелко, црвен пипер, лук, сол, ѓумбир, 2 лажици масло и буковец. Добро измешајте ги состојките и додадете ги парчињата пилешко. Покријте го садот и оставете го во фрижидер 1 час.
Загрејте ја рерната на 220 степени. Обложете еден плех со хартија за печење. Поставете го врз него готовото тесто за пица.
Премачкајте го тестото со 2 лажици кечап. Врз него наредете кромод, спанаќ, маринираното пилешко, суво грозје, сецкани бадеми и одозгора додадете рендан кашкавал.
Печете ја пицата 15 минути. Послужете ја веднаш декорирана со ситно сецкан кориандер и остатокот од киселото млеко.

28 мај 2013 - 11:19