Време на подготовка:
5 мин.
Време на готвење:
25 мин.
Вкупно време:
30 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 750гр. јагнешко месо
- 1 лажица маслиново масло
- 200гр. моркови
- 400гр. млади компири
- 2 лажици путер
- 1 лажичка рузмарин
- сол и бибер
- 200гр. млада боранија
Прелив
- 60мл. соја сос
- 300мл. вода
- 1 лажичка густин
- 80мл. црвено вино
Подготовка
Загрејте ја рерната на 220 степени. Зачинете го јагнешкото со сол и бибер по вкус. Загрејте масло во тава на силен оган. Пржете го парчето јагнешко по 1 минута од сите страни.
Поставете го јагнешкото во плех и наредете ги околу него морковите и компирите. Додадете путер и зачинете со рузмарин.
Печете го месото и зеленчукот 20 минути.
Сварете ја боранијата во тенџере зовриена вода, околу 10 минути. Процедете ја од водата. Во сад измешајте лажичка густин во ладна вода. Во тава измешајте соја сос и црвено вино и гответе ги околу 1 минута. Додадете ја водата и густинот и мешајте додека смесата да се згусне.
Сервирајте го јагнешкото и зеленчукот во чинии. Додадете од варената боранија и прелијте го месото со сосот.
На здравје!