Морско мени

Ориз со ракчиња

Вкусен специјалитет од ориз со јајца и ракчиња.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
15 мин.

Вкупно време:
35 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 2 1/2 лажици сончогледово масло
  • 3 јајца, лесно изматени
  • 2 помали лути пиперчиња, ситно сецкани
  • 6 главици млад кромид, ситно сецкан
  • 2 чешниња лук, исецкан
  • 400гр. ракчиња
  • 200гр. ориз, сварен во вода
  • 80мл. соја сос
  • 1 лажичка сусамово масло
  • 2 лажици благ чили сос
  • 120гр. замрзнат грашок
  • ливчиња кориандер и парчиња лимета за декорација

Подготовка

Загрејте 2 лажички масло во тава на силен оган. Додадете ги јајцата и гответе ги 1-2 минути со мешање. Извадете ги јајцата во чинија.
Додадете го останатото масло во тавата и гответе ги пиперчињата, кромидот и лук со мешање 1 минута. Додадете ги ракчињата и гответе ги 3-4 минути. Вратете ги јајцата во тавата и додадете ориз, соја сос, сусамово масло, чили сос и грашок. Гответе со мешање 3-5 минути.
Декорирајте со кориандер и лимета.
Пријатен апетит!

16 август 2013 - 15:13