Време на подготовка:
5 мин.
Време на готвење:
15 мин.
Вкупно време:
20 мин.
Порции
6 лица
Состојки
- 1 карфиол средна големина
- 25 гр. путер
- 50 гр. брашно
- 400 мл. млеко
- 125 гр. кашкавал
- сол и бибер
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Гответе го карфиолот во зовриена вода околу 5 минути и исцедете го. Растопете го путерот во тенџере, додадете го брашното и мешајте додека не се добие изедначена смеса. Тргнете го тенџерете и додавајте го млекото со постојано мешање додека не се изедначи. Зачинете го бешамелот и вратете го да се вари 1-2 минути со постојано мешање. Додадете 2/3 од кашкавалот во бешамелот и промешајте. Во огноотпорен сад додадете дел од бешамелот, распоредете го карфиолот и додадете го преостанатиот бешамел. Одозгора додадете го преостанатиот кашкавал. Печето околу 10тина минути.
Добар апетит!