Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
0 мин.
Вкупно време:
20 мин.
Порции
6 лица
Состојки
- 6 чајни бисквити без прелив
- 2 лажици зовриена вода
- 1 1/2 лажичка желатин
- 250гр. крем сирење
- 50гр. шеќер во прав
- 200гр.кисело млеко
- 70гр. кокосово млеко од конзерва
- 2 лажички ситно рендана кора од лимета
- 1 лажица сок од лимета
- дополнителна кора од лимета за декорација
Подготовка
Обложете 6 големи калапи за мафини со пластична фолија. Пооставете 1 бисквит внатре во калапот.
Измешајте ја зовриената вода со желатин и оставете го да се растопи.
Со миксер изматете го крем сирењето со шеќер. Додадете кисело млеко, кокосово млеко, кора и сок од лимета. Продолжете со матење додека да се соединат. Додадете го желатинот и продолжете со матење.
Истурете ја смесата во калапите врз бисквитите. Покријте ги и оставете ги во фрижидер 6 часа за да се стегнат.
Со помош на пластичната фолија извадете го чизкејкот од калапите. Превртете го врз чинија за сервирање и декорирајте го со кора од лимета.
На здравје!