Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
45 мин.
Вкупно време:
60 мин.
Порции
6 лица
Состојки
- 450мл. хопла
- 150мл. млеко
- 1 лажичка ванила екстракт
- 1 јајце
- 3 жолчки од јајце
- 75гр. шеќер во прав плус екстра за сервирање
- 100мл. Бејлис ликер
- замрзнати малини
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Измешајте хопла, млеко и ванила во тенџере и загрејте ги на слаб оган. Во сад изматете ги јајцето, жолчките и шеќерот.
Со постојано матење постепено додадете ги загреаната хопла со млеко и Бејлис ликерот.
Поделете ја смесата во 6 огноотпорни садови за сервирање.
Печете го десертот 45 минути. Кога ќе се излади ставете ги садовите со кремот во фрижидер 2-3 часа.
Пред сервирање додадете врз десертот шеќер во прав и потпечете ги кратко во загреана рерна за да карамелизира. Сервирајте го кремот со замрзнати малини.