Време на подготовка:
25 мин.
Време на готвење:
20 мин.
Вкупно време:
45 мин.
Порции
24 лица
Состојки
- 230 гр. темно чоколадо (за готвење)
- 2 лажици путер
- 220 гр. брашно
- 50 гр. незасладено какао
- ¼ лажичка сол
- ¼ лажичка прашок за пециво
- 4 јајца
- 200 гр. кафеав шеќер
- 100 мл. јогурт со низок процент на масленост
- 50 мл. масло
- 2 лажчки екстракт од ванила
- 150 гр. сецкани ореви
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте едно тавче за печење со малку масло.
Растопете ги чоколадото и путерот во тенџере на слаб оган со постојано мешање. Во сад измешајте ги брашното, какаото, прашок за пециво и сол. Во друг сад изматете ги јајцата и шеќерот додека да добиете кремаста смеса. Додадете јогурт, масло и екстракт од ванила и мешајте додека да се изедначат. Потоа додадете го чоколадото со путер и на крај една по една лажца додадете ја смесата со брашно. Добро измешајте го тестото и префрлете го во тавчето за печење. Одозгора додадете ги исецканите ореви.
Печете го колачот 20 минути. Потоа оставете го сосема да се излади пред да го исечете на рамномерни коцки и да го послужите.
На здравје!