Време на подготовка:
30 мин.
Време на готвење:
30 мин.
Вкупно време:
60 мин.
Порции
16 лица
Состојки
- 5 јајца
- кора од еден лимон
- 5 лажици шеќер
- 4 лажици брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- 2-3 лажици мелени бадеми
Крем
- 1 лажица нескафе
- 3 лажици шеќер
- 3 јајца
- 1 пудинг од ванила
- 2 дл. млеко
- 100 гр. шеќер во прав
- 100 гр. путер
- 50 гр. маргарин
- 2-3 лажици мелени бадеми
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Измешајте ги јајцата и шеќерот со миксер. Потоа додадете ги сите состојки за тестото и продолжете со мешање додека да добиете изедначена смеса.
Обложете еден плех со хартија за печење и во него истурете ја внимателно смесата за ролатот. Намалете ја рерната на 160 степени и печете го тестото 30 минути. Потоа извадете го плехот и превртете го ролатот врз влажна кујнска крпа за да омекне.
Нескафето и шеќерот измешајте ги со малку топло млеко за да се растопат. Прашокот за пудинг измешајте го со 2-3 лажици ладно млеко. Во еден сад измешајте ги со миксер јајцата. Потоа додадете ја смесата од шеќер и нескафе, прашокот за пудинг и целото млеко. Изматете ја добро смесата. Потоа префрлете ја во едно тенџере и варете ја на среден оган со постојано мешање додека да се згусне. Оставете го кремот добро да се излади а потоа измешајте го со миксер со путерот, маргаринот шеќерот во прав и мелените бадеми. Намачкајте го ролатот со 2/3 од кремот. Завиткајте го внимателно ролатот и намачкајте го со остатокот од кремот. Декорирајте со сецкани бадеми.