Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
35 мин.
Вкупно време:
50 мин.
Порции
6 лица
Состојки
- 100гр. путер
- 100гр. кафеав шеќер
- 2 јајца
- 160гр. брашно
- 1/4 лажичка прашок за пециво
- 1 лажичка цимет
- 150гр. испасирана банана
- 140мл. јогурт
Прелив
- 140гр. кафеав шеќер
- 100мл. хопла
- 25гр. путер
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени. Намрсете со малку масло тавче за 6 мафини.
Со миксер изматете го путерот и шеќерот додека да добиете кремаста смеса. Додавајте ги јајцата едно по едно и продолжете со матење.
Во еден сад измешајте го брашното со прашок за пециво и цимет. Додавајте од брашното една по една лажица во смесата од путер и јајца и добро измешајте за да добиете изедначено тесто. На крај додадете ја пасираната банана и јогуртот и измешајте. Со лажица распоредете ја смесата во тавчето за мафини.
Печете ги мафините 30-35 минути. Оставете ги да одстојат 5 минути пред да ги извадите од калапот.
Во меѓувреме пригответе го преливот. Во едно тавче на слаб оган измешајте путер, шеќер и хопла. гответе ја смесата со постојано мешање 3-4 минути додека да се растопи шеќерот. Зголемете ја јачината на ринглата и зовријте го сосот. Гответе го уште 4-5 минути за малку да се згусне.
Псолужете ги мафините со по една лажица од преливот.