таг: стрес

Летото е идеално време за „никсен“

Имавме слушнато за данското „хиге“, она кога си седиш дома и толку ти е фино и удобно што никаде не ти се излегува. Швеѓаните пак го имаат „лагом“ - концепт кој советува на сè во животот да му се пристапува со умереност. Но сега во тренд е холандски збор, кој означува правење н-и-ш-т-о. Лајк. Повеќе

Пореметување од изборен стрес
Вашата дијагноза во декември:

„Пореметување како резултат на изборен стрес“ неодамна е идентификувано како легитимно нарушување на секојдневните психички функции, под влијание на канонадите информации и дезинформации поврзани со политички избори. Да не испадне не сме ви кажале. Повеќе

Тишината е луксуз
Пссст!

Потеклото на зборот „врева“ во англискиот (noise) е од латинското nausea, што значи лошење, болка. Во свет во кој звуци нè напаѓаат од сите страни, тишината е ресурс кој (се) продава. Повеќе

Може ли да се научи да бидеш емотивно поотпорен?

Често слушаме дека „она што нема да нè убие, нè прави посилни". И тоа звучи некако логично, па дури и утешно - дека дури и од лошото има некаква корист. Но дали човек навистина мора да доживее некоја несреќа за да го активира сопствениот емотивен штит? Повеќе

Јас пушам, другите умираат

Родена е неколку месеци пред Илинденското востание. Пуши цели 95 години по 30-тина цигари на ден. Вика дека е битно да не се секираш. Повеќе

Магијата на тоа да не ти е гајле
На што си го трошите емотивниот буџет?

Целосниот назив на книгата за којашто станува збор е: „Магијата на к*р ме боли: како да престанеш да трошиш време што го немаш со луѓе што не ти се допаѓаат, правејќи нешта што не сакаш да ги правиш". Од одма препознавте дека таа е и за вас? Повеќе

Дали медитацијата може да биде штетна?

Медитацијата денес е мулти-милионски бизнис и панацеа за сите стресови на модерното живеење. Верата во неа некогаш е поголема од фактите кои ги дава науката а некои кругови се сомневаат и во самата идеја дека исклучувањето на мислите е демек добра работа.  Повеќе

Тајното потекло на семоќниот стрес

Денес стресот е главниот виновник за сите бељи кои недоволно ги разбираме или пак за кои ни треба алиби: од дебелеење до пад на имунитетот. А ако се трага по корените на неговиот волшебен статус и кај народот и во медицината (- Сè е до стресот. - Е, баш ви фала докторе), се доаѓа до еден покрив во Канада. Повеќе

Дома е постресно отколку на работа

Да, шефот знае да биде шупак и колегите да бидат неподносливи ама апарентли, 8-те работни часа испаѓаат најопуштениот дел од денот. Стресот живее дома. Повеќе