таг: скулптури

Скулптури од мозочни бранови во 3Д

Џулија Бунтен Хоел ја претставува електричната активност на мозокот на изложбата „Бранови“, која во моментов е поставена во еден од музеите од групацијата Смитсонијан (оддел за уметност и индустрија) во Вашингтон. Повеќе

Контроверзните скулптури на фетуси на Дејмиен Хрст повторно поставени

Пред гинеколошки центар во Катар осамнаа 14 огромни скулптури на матки со фетуси во различни фази на развој. Истите оние кои пред неколку години беа покриени заради реакции од јавноста. Повеќе

Како се калеше скулптурата од восок
Оснежени книги
Ако снешковците ви здосадиле

Додека градскиот пејсаж изгледа како секој ден да се будите во Панксатони, и само е прашање на минутажа кога пред вас ќе излезе Фил, Фил Конорс, разбијте го ова чувство на ден кој се повторува со нешто креативно. Како прво, имате ли дома книги кои не се за потпала, ама се за кристализација? Повеќе

Слатко-горчлива изложба во рафинерија за шеќер
Шеќерната приказна

Свинга која личи на египетска но е целата направена од шеќер. И скулптури на црни момчиња од карамела со големи кошници во рацете. Звучи слатко, нели? Повеќе

Стаклена микробиологија
Кога убавината е болна

Лук Џерам е интересен британски уметник, за чии дела е тешко да се каже дека делуваат „здраво“. Затоа што тие се големи стаклени скулптури на бактерии и вируси. Вака кога ги гледаш, баш се симпатични.  Повеќе

Сизиф како скулптор
Уметност на балансирањето

Мајкл Граб е балансер на карпи. Не, не балансира тој. Туку прави скулптури од карпи кои изгледаат како да се бетонирани, заварени или барем залепени едни на други. А не се. Повеќе

Лижачка уметност
Вајарката Милка

Вит Дешнер стои среде ливада во Орегон, неколку метри од црна крава која лиже големо парче сол. И ја надгледува дури таа создава - уметничко дело! Повеќе

Скулптури на Ник Кејв
Номен ест омен

Имаме обичај од време на време. од ништо предизвикани, да проверуваме што има ново кај нашите омилени автори, куцајќи го нивното име во Гугл, па кликајќи на „новости". Оваа за Ник Кејв малку нè збуни. Повеќе