таг: револуција

Јон Илиеску обвинет за злосторства во револуцијата што го собори Чаушеску

Обвиненијата против Илиеску се по основа на злосторства против човештвото и се однесуваат на 5-те дена по соборувањето на комунистичкиот лидер Николае Чаушеску. Повеќе

Фудбалер од Бахреин преживува голгота поради протести и револуција

Еден од најдобрите играчи во Бахреин пред неколку години бил обвинет дека учествувал во демонстрации против властите во земјата. Оттогаш до денес се моли само да не го вратат зошто знае што го чека. Повеќе

Револуција? Која револуција?

Големиот, вековен јубилеј од револуционерните настани Русија нема официјално да го слави затоа што и 100 години подоцна, руското општество е длабоко поделено што тоа се случи во таа 1917-та година. А и Путин нема херој од тоа време со кој би сакал да се поистовети.   Повеќе

Другарка за Белата куќа

Алисон Кенеди е американска комунистка која упорно работи на основната идеолошка кауза, освестување на работничката класа дека она што ѝ се нуди на избори, не е нивен избор. На избори редовно минува катастрофално но тоа не ја секира: кога комунисти воопшто дошле на власт со избори? Повеќе

Тојота пикапот што ги вози револуциите

Во неодамнешниот пакет со помош што САД им го прати на бунтовниците во Сирија беа вклучени и 43 пикапи Тојота, истиот модел кој изминативе неколку децении се појавува секаде каде што има некој судир меѓу бунтовници и власт. Возилото е толку издржливо што Топ Гиар и покрај целото свое настојување не успеаа да го уништат. Повеќе

Активисти од средна класа, обединете се

Маркс го утна носителот на класната револуција бидејќи работничката класа одамна не е тоа што беше. Но, можеби малку поинаков бауч сега кружи над нашите глави. Повеќе

Влијанието на Лу Рид врз чешката револуција
Рокенролот како волја и претстава

Рики Жерве, Семјуел Џексон, Миа Фароу, Салман Ружди, дури и Ватикан, беа меѓу оние кои му оддадоа почит на Лу Рид. Меѓу нив и сер Том Стопард, кој ја искористи музиката на Рид за неговата славна претстава „Рокенрол".  Повеќе