таг: работа

Седи да видиш како се работи

Разликата меѓу човек што доаѓа на работа и човек што знае да работи. Првите сме ги изнагледале. Ова се вторите. П.С. кај се купуваат кинески пожарникари? Повеќе

Кога конечно ќе се уиграте со колегите
Дарвин не се утепувал од работа (па не мора ни ние)

Славните научници и уметници биле крајно амбициозни, страсно се посветувале на својата работа и имале речиси натчовечки капацитет да се фокусираат. Но подеталната анализа на нивниот работен ден покажува дека работеле само по неколку часа на она што денес го препознаваме како нивно најголемо достигнување. Остатокот од времето - кулирале. Повеќе

Кој е за пауза за секс?

Шведски политичар цени дека секој вработен во текот на работниот ден треба да има саат време да тркне до дома (или кај и да е) и да се плесне со партнерот. Пред да гласате ЗА, проценете добро; ваквата пауза дополнително би ги фрустрирала оние што страдаат од нејебитис; дури тогаш Фејсбук ќе вришти од нивни коментари за секоја (ебена) тема. Повеќе

Марио, ти помогнаа ли сине 1600 шерувања?

Болест тешка му ја одземала раката. Му ја одземала и ногата. А јас се одземав барајќи спас за дете кое не го познавам во обид да му најдам работа. Сега и овде, срам ми е да прашам после толку споделувања по мреживе, дали можеби Марио ја зема првата плата чесно заработена.  Повеќе

Капитализмот сега бара од вас да бидете (малку) мрзливи

Ако сакате да бидете навистина посветени на својата работа и на неа да го дадете својот максимум, ќе треба да научите да бидете мрзливи. Така гласи последниот совет за зголемување на продуктивноста на работничката класа во западниот свет. Повеќе

Аргументот за 32-часовна работна недела
Тоа е само работа, не мора да запнувате

Некогаш длабоко верувавме дека во иднината роботите ќе работат а ние ќе уживаме. Зошто тогаш денес 'рмбаме ко коњи? Целата статија на Њујоркер можеби би можела да се сведе на она: "If you're busy, you seem important." Повеќе

За грст оризови колачи

Најголемиот дел од човештвото не му верува доволно на колегата ниту да му дозволи да им одбере доручек, а не па дека колегата со чеканот ќе биде синхронизиран со тебе во дел од секунда. Овие двајца колеги се Јапонци. Повеќе