таг: Ноам Чомски

5 филтри на машинеријата на масовни медиуми

Во „режими“ имаш пропаганда, во демократии имаш „слобода на говор и печат“. Без разлика дали кај првите или вторите, целото дејствие се врши преку масовните медиуми. Ноам Чомски заедно со Едвард Херман во 1988-ма ја објавуваат книгата „Произведување согласност“ во која го демолираат тврдењето дека медиумите служат за контрола на политичката моќ и ја информираат и и служат на јавноста. Напротив, тие тврдат дека медиумите создаваат согласност од наша страна. Повеќе

„Капетан Фантастик“ (2016)
Букбокс гледаше

Насловот асоцира на лик од стрипови на Марвел. Но Виго Мортенсен во овој филм игра еден поинаков супер-херој, кој се обидува своите деца да ги заштити од злата на истата таа цивлизација која хипнотизирајќи нè со Спајдермен и Бетмен заборава да нè научи како да уловиме зајак, ако се најдеме некаде каде нема ист таков - „супер“ - маркет. Повеќе

Ноам Чомски и теоријата на велосипедот

На 87 години, Ноам Чомски, кого го нарекуваат основач на модерната лингвистика, сè уште е активен во американскиот јавен живот. Две нови критички настроени книги деновиве повторно го актуелизираа неговиот лик и дело. Тој пак вели дека успева да остане во форма заради „теоријата на точакот“. Повеќе

"Стегањето на каишот" е класна војна
Ноам Чомски:

Американскиот интелектуалец смета дека официјалната политика на европската тројка е продолжување на класната војна со други средства и предупреди дека опасноста од претераното притискање на левичарите на Сириза е јакнење на десничарите од Златна зора. Повеќе

Анимираниот Чомски
Нов филм од режисерот на „Вечниот сјај на беспрекорниот ум“

Мишел Гондри, францускиот режисер, сценарист и продуцент („Човечка природа", „Вечниот сјај на беспрекорниот ум") направи филм за Чомски, чија жанровска определба веројатно најдобро се опишува со „анимиран документарец". Повеќе

Жижек му порачува на Чомски

Откако кон крајот на минатата година Ноам Чомски ги обвини Славој Жижек и покојните француски филозофи Жак Лакан и Жак Дерида, дека се "позери што ги китат тривијалните идеи со надувани фрази за да звучат длабоко," деновиве стигна и одговорот од Жижек. Повеќе

„Јас сум пештерски човек"
Ноам Чомски

Зошто секој може да научи португалски? Дали некои аспекти на природата никогаш нема да ни се разоткријат? Дали Твитер тривијализира? Интервју со Ноам Чомски по повод неговата нова книга „Правење на иднината: oкупации, интервенции, империја и отпор". Повеќе