таг: натпревар

Натпревар во библиотечно сортирање

Ова сигурно не изгледа вака кај нас. Но во Њујорк и други делови на САД распоредувањето на книги за библиотечните ограноци се врши со машина која бара брзи раце и добри рефлекси.  Повеќе

Kраток филм за погребувањето

Како е да знаеш дека официјално си најдобриот копач на гробови? Не се опишува со зборови, велат победниците на овој необичен натпревар. Повеќе

Кагава и Кијотаке против 55 деца

Иако со противниците од Бундеслига понекогаш игра како против деца, Шинџи Кагава од Дортмунд имаше можност да се проба со 55 деца. А тој само со колегата Кијотаке. Повеќе

Кога грдото е привлечно
„Убавино, ме заморуваш веќе"

Непосредната вест е следна: на четвртиот годишен избор на Г-дин Грд во Зимбабве се случиле нереди, бидејќи миленикот на публиката загубил од некој којшто бил - премногу убав. Повеќе

Победникот на француското првенство во „Скребл“ не знае француски

Најџел Ричардс од Нов Зеланд е новиот победник на светското франкофонско првенство во Скребл. И ова не е вистинската вест, туку онаа дека тој воопшто не зборува француски. Повеќе

Книжевно кечерство
Како да издадеш книга во Перу

Луча Либре е мексиканска верзија на кечерство. А Луча Либро е истото тоа, ама сам по сам, без тепање, туку со пишување. Мотото: „Твоите зборови се посилни од твоите удари“. Повеќе

Љубов, по-љубов и нај-љубов
Мозочна хемија

Пред да помислите дека е ова уште едно од оние квази-научни видеа, со снимки од магнетна резонанца кои прикажуваат флуоресцентни мозоци, дозволете да ви објасниме. Нема да зажалите. Повеќе