таг: мислење

Што збориш?

Со легитимитет на објава во стручен научен журнал, една студија тврди дека луѓето со мало познавање на политика, мислат дека многу знаат за политика. Повеќе

Последиците од тоа секој да има право на свое мислење
Cogito, ergo еве не знам

Што точно мислиме под она дека „секој има право на свое мислење“, кога е јасно дека и покрај таквата теориска великодушност сепак постојат мислења кои се (мнооогу) погрешни, и нивни носители на кои таквото право не би требало да им е овозможено? Повеќе

Зошто под туш ги добиваме најдобрите идеи?

Темава е за психолози, нам ни падна во очи бидејќи се спомнуваат две дефицитарни работи во оваа средина: мислењето и туширањето. Повеќе

"Другата страна" не е глупа

Чувството дека само ние и нашите пријатели сме останале нормални е една ехо - комора во која одекнуваат и се засилуваат само сопствените мислења и одеднаш почнуваме да веруваме дека ја познаваме Македонија. Повеќе

Сомнително лице, Фејсбук варијанта

Мина времето кога луѓето се згрозуваа од оние кои на интернет споделуваат секакви интимности од својот живот. Сега на мета се воздржаните, оние кои "нешто кријат". Повеќе

Кога експертите лажат најубедливо?

Испаѓа дека најефикасна би била следнава комбинација: Случаен минувач да каже дека е одушевен од некоја најнова владина мерка а пригоден експерт подоцна да прокоментира: Да, но не сум 100 посто сигурен во тоа. Повеќе

Може ли бре малку тишина?

Џорџ Прочник во Њујорк Тајмс моли за тишина и пишува дека секојдневната бучава на модерното живеење ни го гризе здравјето и ја убива човечката мисла. Кетлин Волдман во Слејт реагира: Дај заќути. Повеќе

7 алатки за мислење
Даниел Денет

Пред неколку дена излезе нова книга на познатиот американски истражувач на умот, филозофот Даниел Денет, „Интуициски пумпи и други алатки за мислење". Еве некои од нив кои се навистина корисни. Oсобено ни е драг Окамовиот брич, а иако е тешко, се обидуваме да го следиме и она за негубење време на глупости. Повеќе