таг: фолклор

Приказната за единственото дрво-стројник
Ма каков Тиндер!

Сторија во која се преплетуваат легенди, фолклор, политика и лични животни судбини. Како онаа на еден даб и еден поштар, кој дваесет години кај дрвото оставал пораки од осамени срца, за кои тој станал главен стројник. Повеќе

Оскарите погледнати низ очите на еден етнолог
Пред вечерашното 91-во доделување

Кога ќе се спомне „фолклор“ обично се мисли на луѓе во народни носии кои играат пајдушко. Ама ако тие носат познати модни брендови, ја пеат „Шелоу“, и веруваат во Оскаровска клетва, тоа пак е фолклор. Повеќе

Римски-Корсаков како етнолог

Минатата година во светот беа одбележани 100 години од смртта на славниот руски композитор. Помеѓу статиите кои излегоа по тој повод една ни остави посебен впечаток, затоа што го претставува во малку поинакво светло - како ревносен запишувач на народни песни. Повеќе

Сплет од народни игри и фитнес
Пајдушко наместо зумба

Што да се стори ако некоја заедница која e по традицијата има проблеми со срцеви заболувања и дебелина, а не е нешто по фитнес клубови? Дај им да играат народно. Повеќе

Koга фолклорот спасува живот
Митовите како прирачници за справување со катастрофи

Митологиите на различни култури содржат предупредувања и совети за земјотреси, вулкани и цунами. До сега тие беа од интерес само на етнолозите, фолклористите и антрополозите. Но и природонаучниците (конечно) почнуваат да ги сфаќаат сериозно. Повеќе

Феноменот на „фолклорен четврток" на Твитер
Верковиќ и неговото право
Писмо од читател

Во рубрикава ретко имаме прилика да објавуваме писма од читатели, но еве една таква. После писмото следи и нашиот коментар.  Повеќе

Лажен книжевен фолклор
Керуак, Бароуз и оксфордската запирка

Aко нешто се споделува, се печати или се кажува доволно долго, тоа никогаш нема да стане вистина, но ќе стане реално. Отприлика вака стојат работите на интернет кога некоја информација ќе почне масовно да циркулира.  Повеќе

Најчистата форма на уметност
WC фолклор

Во фолклористиката постои посебен жанр наречен „латриналија" или народни умотворби од јавните WC-иња. Еве мал избор од светските, и повик за регистрирање на нашите. Повеќе