таг: дефиниција

Нова дефиниција на „музеј“ предизвикува меѓународна дебата

ИКОМ (Меѓународниот совет на музеи) во септември треба да гласа за редефинирање на самата институција со чиј развој и заштита се занимава. Предложената промена вклучува термини како „социјална правда“ или „глобална еднаквост“. Критичарите велат дека за повеќето музеи ова е идеолошки обременета дефиниција. Повеќе

Што точно се подразбира под „болест“?

Дали во последно време сте забележале дека по секој преглед (особено во приватни медицински установи), иако можеби добивате слични резултати од испитувања како порано, вредностите поинаку се толкуваат? Повеќе

Дефиниција на НБА драфт за почетници

Секоја година во НБА се одржува драфт, настан кои многумина ги интересира повеќе дури и од финалната серија, особено навивачите на франшизите кои не влегле во плејофот или испаднале во рана фаза. Повеќе

Пак ќе треба да редефинираме што е планета?

Пред нешто повеќе од 10 години првпат се запрепастивме кога симпатичниот Плутон беше исфрлен од лигата заради својата маленкост. А сега се актуелизира и обратното прашање: кога нешто е преголемо за да се смета за планета? Повеќе

Што е млеко и дали бадемот има цицка?

На млечните и други рафтови по нашите продавници постои фина понуда од секакви млека кои се разликуваат не само по масленоста и другите компоненти туку и по изворот. Ако ве збунуваат сите оние кокосови и бадемови млека, млека од соја и слично, па не знаете што е што, треба само да се запрашате: молзено ли е тоа млеко? Повеќе

Не постои такво нешто како "дроља"

„Дроља" или „ороспија" е едноставно навредлив термин кој дури (или особено) помеѓу жените служи за воспоставување хиерархија и за меѓусебно контролирање. Има и класни разлики во тоа кое однесување жените го дефинираат како курвинско. Повеќе

Што е среќа?
Хичкок поручуе

Можеби затоа што е Британец, па емотивната воздржаност некако му прилега, или пак е заради неговите камео улоги, во кои најчесто сме го гледале со камен израз на лицето како минува низ кадарот, ама Хичкок никогаш не сум го замислувала како некој кој е чувствителен и кој размислува за среќата.  Повеќе