таг: Алцхајмер

Збогум пломби, добредојде Алцхајмер

Забните пломби би можеле да станат историја ако се потврди откритието кое звучи неверојатно: постоечки лек за Алцхајмер содржи нешто што ги поттикнува забите сами да заздравуваат и да си ги пополнуваат дупките. Повеќе

Музеј чија намена е да им поттикне спомени на болните од Алцхајмер

Музејот на стариот град во Аархус, Данска поседува збирка која навидум не се разликува од типичните за ваков тип музеј - градска облека, делови од стар мебел, фотографии на некогашни жители. Но еден дел од музејот е баш необичен. Повеќе

„Глава полна мед" (Honig im Kopf, 2015)
Букбокс гледаше

Германски филм што треба да го погледне секое дете, за да разбере што значи кога неговите баба или дедо веќе не можат да се сетат кои се самите, и кои се оние околу нив. И секој син или ќерка, кои кога нивните родители ќе станат сенилни ја сфаќаат вредноста на спомените. Повеќе

Алцхајмер, бабо, Алцхајмер

Австралиска кампања за печат, за кревање свесност околу Алцхајмер. Повеќе

„И понатаму Алис" (Still Alice, 2014)
Букбокс гледаше

Филм за борбата со Алцхајмер на едно семејство, којшто не би бил ни од далеку толку интересен доколку во него не би играла Џулијан Мур. Бонус: приказната за соочувањето со една друга болест на самиот режисер. Повеќе

Холандското село каде сите имаат деменција

Интересен здравствено - социјален проект во Холандија: дом за стари лица во стилот на „Шоуто на Труман". Повеќе

А ова е вашиот мозок на риба

Она што треба да го знаете за јадењето риба е дека "се важи" само ако таа е печена или подготвувана на скара, ако ја пржите се губи целиот ќар од неа. Повеќе

Кога „јас" е некој друг
No country for old men

Уште не сме стигнале до таму, но насетуваме - ќе дојде момент кога ништо во огледалото нема да потсетува на нас. Смислил ли некој веќе такво со вграден Фотошоп? Повеќе