Драго ми е што постоеше Нома, па сега можам да уживам во јадењата на стотици готвачи инспирирани од иновациите што ги направи тимот на Реџепи. Исто така, драго ми е што Реџепи сфати дека ресторан што се потпира на недоволно платени работници е неодржлив.
Од Нома, ресторанот кој стана едно од обележјата на Копенхаген, проценуваат дека веќе нема пари за скапи ресторани, па решија дека најдобро ќе биде со време да ја затворат кафаната.
Во оваа пандемија, ниеден бизнис не е сигурен, па ни оние најелитните какви што се рестораните на Рене Реџепи. Откако мораше да го затвори престижниот 108, Рене Реџепи ќе прави и продава бургери и помфрит.
Бинг Крозби за Френк Синатра има кажано: "Пејач како Синатра се појавува еднаш во животот. Ама мораше ли да се појави баш во мојот?" Нешто слично за Рене Реџепи би можел да мисли данскиот шеф Расмус Кофоед.
Највлијателниот готвач на светот застанал среде едно напуштено стовариште во близина на аутсајдерското дувло во Копенхаген и на новинарот на Њујорк Тајмс му рекол: Овде ми се работи.
Откако главно ги потепавме големите риби, останаа оние помалите. Парадоксално, за да ги спасиме малите рипчиња, треба почесто да ги јадеме. Рене Реџепи се согласува.