Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
30 мин.
Вкупно време:
50 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 60 гр.путер
- 60 гр. брашно
- 900 мл. млеко
- 5 јајца
- 80 гр. рендан кашкавал
- морско оревче
- сол и бибер
- зеленчук на пареа, за гарнир
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени. Растопете 10 гр. путер на слаб оган и со него подмачкајте едно подлабоко огноотпорно тавче.
Остатокот од путерот растопете го во тенџере на силен оган. Додадете го брашното и гответе го 2 минути со постојано мешање со дрвена лажица. Одстранете го од ринглата, постепено додавајте го млекото и мешајте за да нема грутчиња. Потоа вратете го тенџерето на рингла. Гответе го уште 2-3 минути додека да се згусне смесата. Потоа одстранете го од оган. Додадете ги издвоените жилчки од јајцата, кашкавалот и зачинете со малку морско оревче, сол и бибер.
Во сад изматете ги со миксер белките од јајцата. Потоа со лажица додадете ги во смесата од жолчки, млеко и кашкавал. Истурете го суфлето во подготвениот сад и печете го во загреана рерна 30 минути.
Послужете го веднаш со зеленчук на пареа.
Изматет ги