Солен пудинг

Суфле од кашкавал

Вкусен крем од млеко, јајца и кашкавал.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
30 мин.

Вкупно време:
50 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 60 гр.путер
  • 60 гр. брашно
  • 900 мл. млеко
  • 5 јајца
  • 80 гр. рендан кашкавал
  • морско оревче
  • сол и бибер
  • зеленчук на пареа, за гарнир

Подготовка

Загрејте ја рерната на 180 степени. Растопете 10 гр. путер на слаб оган и со него подмачкајте едно подлабоко огноотпорно тавче.

Остатокот од путерот растопете го во тенџере на силен оган. Додадете го брашното и гответе го 2 минути со постојано мешање со дрвена лажица. Одстранете го од ринглата, постепено додавајте го млекото и мешајте за да нема грутчиња. Потоа вратете го тенџерето на рингла.  Гответе го уште 2-3 минути додека да се згусне смесата. Потоа одстранете го од оган. Додадете ги издвоените жилчки од јајцата, кашкавалот и зачинете со малку морско оревче, сол и бибер. 

Во сад изматете ги со миксер белките од јајцата. Потоа со лажица додадете ги во смесата од жолчки, млеко и кашкавал. Истурете го суфлето во подготвениот сад и печете го во загреана рерна 30 минути.

Послужете го веднаш со зеленчук на пареа.

Изматет ги 

17 јануари 2013 - 07:00