За гости

Печени домати со рузмарин

Вкуесн рецепт за печени полнети домати.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
10 мин.

Вкупно време:
20 мин.

Порции

2 лица

Состојки

  • 2 домати
  • 2 лажици путер
  • 6 лажици ситно сецкан кромид
  • 150 гр. лебни трошки
  • 1 лажичка рузмарин
  • сол и бибер

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени.
Пресечете ги доматите на половина. Одстранете ја срцевината и наредете ги врз плех за печење со пресечената страна нагоре. Зачинете ги со сол и бибер.
Загрејте го путерот во тава на среден оган. Пржете го сецканиот кромид 1-2 минути. Потоа додадете ги лебните трошки и рузмаринот и добро промешајте. Поделете ја смесата во четирите половинки од доматите и малку притиснете ја со лажица. Печете ги доматите во загреаната рерна околу 5 минути или додека лебните трошки не добијат златно жолта боја.

23 јули 2012 - 07:00